Sophiahemmet Högskola

Projektet och doktorandens uppgifter

Hälso- och sjukvården ska arbeta hälsofrämjande och erbjuda stöd för hälsosamma levnadsvanor. För att ge ett personcentrerat stöd behövs fördjupad kunskap och förståelse om levnadsvanorna hos olika grupper i befolkningen. Det övergripande målet med projektet är att stärka kunskapen kring faktorer som påverkar levnadsvanor i den vuxna befolkningen. Doktorandprojektets fyra delprojekt rymmer både kvantitativa och kvalitativa studier. Ett syfte är att utvärdera om en digital tjänst för hälsosamma levnadsvanor kan vara ett stöd för ökad fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor. Ytterligare ett syfte är att studera om mönster av fysisk aktivitet påverkar risken för insjuknande i folkhälsosjukdomar varierande i olika yrkesgrupper. 

Doktorandtjänsten innebär utbildning på forskarutbildningsnivå på heltid under fyra år. Under forskarutbildningen kan undervisning upp till 20% av en heltid, inom Sophiahemmet Högskolas utbildningar komma i fråga. Forskarutbildningstiden förlängs då med motsvarande tid.

Projektet bedrivs i nära samverkan med produktutvecklare av den digitala tjänsten, samt med andra forskargrupper nationellt och internationellt. Doktoranden förväntas ta ett stort ansvar för genomförandet av projektet med stöd av sina handledare, och vara delaktig i projektets alla delar från datainsamling, datahantering, analys, och manusskrivande. Doktoranden skall, parallellt med att gå forskarutbildningskurser och medverka i övriga utbildningsmoment såsom seminarieserier, konferenser och valbara kurser, arbeta med de fyra delprojekten som var och ett skall rapporteras som en vetenskaplig artikel i en avhandling.

Forskarutbildningsmiljön

Doktoranden kommer att vara anställd vid Institutionen för hälsofrämjande vetenskap vid Sophiahemmet Högskola och tillhöra forskningsinriktningen Hållbar vård och hälsa. Forskarutbildningen genomförs inom Mälardalsområdets Forskarskola i Vårdvetenskap tillsammans med en grupp andra doktorander. Denna av Vetenskapsrådet finansierade forskarskola är ett partnerskap mellan Karolinska Institutet, Uppsala universitet, Mälardalens universitet och Sophiahemmets Högskola, som har som mål att stärka kopplingen mellan forskning och utbildning inom hälso-och sjukvårdsutbildningar.

Under forskarutbildningen ges möjlighet till samverkan, både med forskare nationellt och internationellt samt med det omgivande samhället. Vid Sophiahemmet Högskola erbjuds regelbundna seminarium, journal clubs och andra för doktorander viktiga resurser. Dessutom anordnas gemensamma aktiviteter för doktorander och handledare av forskarskolan.

Kvalifikationer

Grundläggande behörighet att antas till utbildning på forskarnivå har den som enligt Högskoleförordningen 7 kap, § 39 har

  1. avlagt en examen på avancerad nivå, eller
  2. fullgjort kursfordringar om minst 240 hp, varav minst 60 hp på avancerad nivå eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet

Särskild behörighet för att antas till utbildning på forskarnivå inom området Människan i sjukdom, vård och hälsa är fullgjorda kursfordringar om minst 30 hp inom forskarutbildningsämnet på avancerad nivå, varav minst 15 hp utgörs av ett självständigt arbete på avancerad nivå, eller motsvarande kunskaper förvärvade inom eller utom landet.

Färdigheter och personliga egenskaper

För tjänsten krävs

  • God samarbets- och initiativförmåga
  • God förmåga till struktur och att vara systematisk
  • Flexibilitet och förmåga att kunna arbeta mot uppsatta mål och deadlines
  • God förmåga att uttrycka sig i skrift och tal på svenska och på engelska

Meriterande är 

  • Examen inom en vårdprofession
  • Intresse eller erfarenhet av hälsofrämjande arbete och digitala lösningar
  • Erfarenhet av att undervisa

Bedömningsgrunder

Vid Sophiahemmet Högskola gäller följande bedömningsgrunder i tillägg till kraven på grundläggande och särskild behörighet, samt projektspecifika krav

  • Dokumenterade ämneskunskaper med relevans för forskningsområdet
  • Analytisk förmåga, styrkt genom vetenskaplig rapport, uppsats, examensarbete eller liknande
  • Personlig lämplighet

En samlad bedömning av de sökandes meriter kommer att göras.

Villkor

Som doktorand vid Sophiahemmet Högskola har du en doktorandanställning som regleras av Kollektivavtal Enskilda högskolor. Anställningen gäller ett år i sänder. Den sammanlagda anställningstiden får omfatta motsvarande maximalt fyra års heltidsstudier.

För ytterligare information om Mälardalsområdet forskarskola, besök följande länk: Mälardalens forskarskolan

Ansökningsförfarande

Välkommen med din ansökan så snart som möjligt men senast den 15 augusti 2023.

Ansökan ska bestå av följande handlingar
• Ett personligt brev samt curriculum vitae
• Kopia av examensbevis och betygshandlingar
• Kopia av examensarbete och eventuella tidigare publikationer

Kontaktuppgifter 

För frågor om det aktuella forskningsprojektet kontakta huvudhandledare: Jenny Rossen

E-post:  jenny.rossen@shh.se



Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2023/22
Kontakt
  • Jenny Rossen Huvudhandledare, 08-4062985
  • Mari Lundberg Prefekt, 08-4062091
  • Anna-Karin Falk, HR chef, 08-4062096
Facklig företrädare
  • Clara Onell Doktorandrepresentant , 070-0038244
Publicerat 2023-06-19
Sista ansökningsdag 2023-08-15

Tillbaka till lediga jobb