Sophiahemmet Högskola

Projektet och doktorandens uppgifter

De största bidragen till den globala sjukdomsbördan är muskuloskeletal smärta och psykisk ohälsa, som har en potentiellt gemensam men till stor del okänd etiologi. Därför är syftet med detta doktorandprojekt att fördjupa kunskapen om en potentiellt gemensam etiologi för dessa tillstånd.  Betydelsen av studierelaterade faktorer och livsstil för utvecklandet av funktionsnedsättande muskuloskeletal smärta (i exv. rygg, nacke och övre extremiteter) och psykisk ohälsa (depression och ångest) skall studeras. Dessutom skall vi studera om effekten av riskfaktorer för muskuloskeletal smärta är medierade av psykisk ohälsa och vice versa.  Projektet baseras på en omfattande kohortstudie, the Sustainable University Life cohort study med ca 4 300 studenter som följts med enkäter upprepade gånger under ett år.

Doktorandtjänsten innebär utbildning på forskarutbildningsnivå på heltid under fyra år. Under forskarutbildningen kan undervisning upp till 20% av en heltid, inom Sophiahemmet Högskolas utbildningar komma i fråga. Forskarutbildningstiden förlängs då med motsvarande tid.

Doktoranden förväntas ta ett stort ansvar för genomförandet av projektet med stöd av sina handledare, och övriga doktorander i projektet.  Doktoranden skall, parallellt med att gå forskarutbildningskurser och medverka i övriga utbildningsmoment såsom seminarieserier, kongresser och valbara kurser, arbeta med de fyra delprojekt som var och ett skall rapporteras som en vetenskaplig artikel i en avhandling.

Forskarutbildningsmiljön

Doktoranden kommer att vara anställd vid Institutionen för hälsofrämjande vetenskap vid Sophiahemmet Högskola och tillhöra forskningsmiljön Klinisk Epidemiologi – Smärta, Psykisk ohälsa och Idrottsmedicin. Forskarutbildningen sker under fyra år på heltid och genomförs inom Mälardalsområdets Forskarskola i Vårdvetenskap tillsammans med en grupp andra doktorander. Denna av Vetenskapsrådet finansierade forskarskola är ett partnerskap mellan Karolinska Institutet, Uppsala universitet, Mälardalens Universitet och Sophiahemmets Högskola, som har som mål att stärka kopplingen mellan forskning och utbildning inom hälso-och sjukvårdsutbildningar.

Under forskarutbildningen ges möjlighet till samverkan, både med forskare nationellt och internationellt samt med det omgivande samhället. En kortare forskningsvistelse vid Ontario Tech University i Toronto är inplanerad under utbildningen. Vid Sophiahemmet Högskola finns regelbundna seminarium, journal clubs och andra för doktorander viktiga resurser. Dessutom anordnas gemensamma aktiviteter för doktorander och handledare av forskarskolan.

Kvalifikationer

Grundläggande behörighet att antas till utbildning på forskarnivå har den som enligt Högskoleförordningen 7 kap, § 39 har

  1. avlagt en examen på avancerad nivå, eller
  2. fullgjort kursfordringar om minst 240 hp, varav minst 60 hp på avancerad nivå eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet

Särskild behörighet för att antas till utbildning på forskarnivå inom området Människan i sjukdom, vård och hälsa är fullgjorda kursfordringar om minst 30 hp inom forskarutbildningsämnet på avancerad nivå, varav minst 15 hp utgörs av ett självständigt arbete på avancerad nivå, eller motsvarande kunskaper förvärvade inom eller utom landet.

Färdigheter och personliga egenskaper

För tjänsten krävs

  • God samarbets- och initiativförmåga
  • God förmåga till struktur och att vara systematisk
  • Flexibilitet och förmåga att kunna arbeta mot uppsatta mål och deadlines
  • God förmåga att uttrycka sig i skrift och tal på svenska och på engelska
  • Intresse för biostatistiska och epidemiologiska metoder

Meriterande är 

  • Examen inom en vårdprofession såsom psykolog, läkare, fysioterapeut, sjuksköterska, naprapat, kiropraktor
  • Intresse för muskuloskeletal och psykisk ohälsa
  • Tidigare erfarenheter av epidemiologiska projekt
  • Erfarenhet av att undervisa

Bedömningsgrunder

Vid Sophiahemmet Högskola gäller följande bedömningsgrunder i tillägg till kraven på grundläggande och särskild behörighet, samt projektspecifika krav

  • Dokumenterade ämneskunskaper med relevans för forskningsområdet
  • Analytisk förmåga, styrkt genom vetenskaplig rapport, uppsats, examensarbete eller liknande
  • Personlig lämplighet

En samlad bedömning av de sökandes meriter kommer att göras.

Villkor

Som doktorand vid Sophiahemmet Högskola har du en doktorandanställning som regleras av Kollektivavtal Enskilda högskolor. Anställningen gäller ett år i sänder. Den sammanlagda anställningstiden får omfatta motsvarande maximalt fyra års heltidsstudier.

Ansökningsförfarande

Välkommen med din ansökan så snart som möjligt men senast den 15 augusti 2023.

Ansökan ska bestå av följande handlingar
• Ett personligt brev samt curriculum vitae
• Kopia av examensbevis och betygshandlingar
• Kopia av examensarbete och eventuella tidigare publikationer

Kontaktuppgifter 

För frågor om det aktuella forskningsprojektet kontakta huvudhandledare: Eva Skillgate

e-post: eva.skillgate@shh.se, mobil: 0709-209930



Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2023/21
Kontakt
  • Eva Skillgate, Huvudhandledare, 0709-209930
  • Mari Lundberg Prefekt, 08-4062091
  • Anna-Karin Falk, HR chef, 08-4062096
Facklig företrädare
  • Clara Onell Doktorandrepresentant , 070-0038244
Publicerat 2023-06-16
Sista ansökningsdag 2023-08-15

Tillbaka till lediga jobb